Bericht 027
 
 


tekst van bord:
Bij het tienjarig bestaan in 1981 van bewonersorganisatie 'De Groene Eland', werd het eerste Zeeheldenfestival georganiseerd, sinds 1984 op dit plein.

een bericht van:

Bewonersorganisatie 'De Groene Eland'

locatie:

Prins Hendrikplein

 

 

Groene Eland 10 Jaar
In 1981 bestond de in 1971 spontaan opgerichte bewonersorganisatie 'De Groene Eland' alweer tien jaar. De organisatie had inmiddels haar sporen verdiend en op vele terreinen bijgedragen aan de leefbaarheid van het Zeeheldenkwartier. Het 10-jarig bestaan werd dus groots gevierd.

Eerste Zeeheldenfestival
Van 6 tot en met 9 mei 1981 werden in de wijk allerlei festiviteiten georganiseerd, voor jong en oud. Zo waren er een vrijmarkt, een open podium, een toneelavond, een overzichtstentoonstelling van 10 jaar Groene Eland en de onthulling van een kunstwerk aan de toenmalige gevel van de Groene Eland in de Piet Heinstraat 104a.
Met deze festiviteiten was het eerste Zeeheldenfestival geboren. Sindsdien vindt jaarlijks het inmiddels befaamde Zeeheldenfestival op het Prins Hendrikplein plaats.

Ontwikkeling festival
Het festival heeft door de jaren heen verschillende vormen gekend. Eerst werd het georganiseerd in samenwerking met de winkeliersvereniging toen die een braderie en oldtimershow hielden, ooit duurde het 5 dagen, ook werd het enkele keren uitgesmeerd over meerdere zaterdagen. Tegenwoordig duurt het festival 4 dagen, van woensdag tot en met zaterdag, en vindt doorgaans plaats in de maand juni.
Maar ongeacht de vorm, het Zeeheldenfestival was steeds een multicultureel feest voor de hele buurt, met een grote diversiteit aan optredens, voordrachten, hapjes en drankjes.

 

 

 

 

 

 

 

Wat is er allemaal te doen
Jonge en volwassen wijkbewoners tonen hun kunnen, maar ook van buiten de wijk zijn er artiesten met uiteenlopende optredens en geregeld verschijnen er zelfs acts uit het buitenland. Amateurs en professionals, beginnend en gevestigd, allemaal hebben ze een plaats op het festival. Ondertussen is er een rommelkraam, verkopen de kraampjes eten uit alle windstreken, vindt de bar goed aftrek en kunnen de kinderen terecht in de snoepkraam, die overigens ook voor de grote mensen erg aantrekkelijk is. Er wordt een informatie- en rommelmarkt gehouden en op de laatste festivaldag beginnen de podiumoptredens al vroeg in de middag. Tegen middernacht verzorgt een grote spetterende band het slotoptreden.

 

Zie ook: Bericht 001