Bericht 024
 
 

paneeltekst:
De Haagse band de Golden Earring(s) oefende begin jaren zestig op een verdieping van de toen hier gevestigde meubelfabriek Mutters.

locatie:

Piet Heinplein 52

 

Oefenruimte
Aan het Piet Heinplein was de Koninklijke Nederlandse Meubelfabriek H.P. Mutters & ZN gevestigd. De fabriek bood de in 1961 opgerichte band de Golden Earrings in zijn beginperiode oefenruimte. Het Haagse bandje bestond uit de buurjongens George Kooymans en Rinus Gerritsen, Hans van Herwerden en Fred van der Hilst. In het seizoen.1963 - 1964 vertrekken de laatste twee en worden vervangen door gitarist Peter de Ronde, drummer Jaap Eggermont en zanger Frans Krassenburg.

Doorbraak
Deze nieuwe samenstelling komt de kwaliteit ten goede en in 1965 volgt het eerste platencontract. Het nummer 'Please Go' wordt onmiddellijk een hit en er volgen er nog vele. Peter de Ronde en Frans Krassenburg verlaten de band waarna in 1967 zanger Barry Hay de formatie komt versterken. De jongens bereiken in 1968 voor het eerst de hoogste plaats van de hitparade met het nummer 'Dong-Dong-Diki-Digi-Dong'.

 

Voortgaande successen
Het jaar daarop wordt de eind s van de bandnaam geschrapt en gaan ze verder als Golden Earring. Ditzelfde jaar verlaat Jaap Eggermont de groep om na enkele maanden vervangen te worden door drummer Cesar Zuiderwijk. In deze formatie speelt de band nog steeds samen. Het succes is groot en nationaal en internationaal wordt gescoord.

Door de jaren heen krijgt de Golden Earring vele prijzen en onderscheidingen, zoals de Gouden Harp (1969 voor George Kooymans, 1983 voor gehele band), de Exportprijs (1974 en 1983) en een Edison (1985). Misschien niet de belangrijkste prijs, maar wel de meest Haagse, was de stadspenning die op 26 augustus 1981 door wethouder A.A.J.M. van Lier aan de Golden Earring wordt uitgereikt.

 

 

 

Zie ook Bericht 25

 

Wij kregen de volgende reactie van Goos Hofstee:


Niet te geloven dat mijn opa, HP Mutters, de man met de meest conservatieve smaak in muziek EVER, de Golden Earring liet oefenen in de fabriek!!!?!?!? is dit echt waar???

Ja, echt waar,

BudVE