Bericht 023
 
 

tekst van bord:
In 1959 werd het water van de Waldeck Pyrmontkade gedempt tussen Koningin Emmaplein en Obrechtstraat; een trambaan werd aangelegd; lijn 10 reed hier en daarna lijn 3; later volgt randstadstrail.

Een bericht van:

Luc Meuwese

locatie:

Waldeck Pyrmontkade (hoek Witte de Witstraat)

 

Demping Waldeck Pyrmontkade
De voormalige Afzanderijvaart liep oorspronkelijk langs de Waldeck Pyrmontkade tot aan de grachten van het centrum van Den Haag. In 1959 werd het gedeelte tussen het Koningin Emmaplein en de Obrechtstraat gedempt. Op dit gedeelte kwam tram 10 te rijden, die sinds 1906 langs het water had gereden.

 

 

 

 

 

Lijn 10 en lijn 3
Nadat begin twintigste eeuw besloten was het tramnet te elektrificeren, werden er om te beginnen 10 lijnen aangelegd. Lijn 10 werd in gedeelten geopend tussen 4 augustus en 22 september 1906 en had de volgende route: Prinsegracht - Warmoezierstraat/Bleekerslaan - Westeinde - Waldeck Pyrmontkade - Statenlaan - Frederik Hendriklaan - Kanaalweg - Nieuwe Duinweg en alleen gedurende de zomers reed hij door tot de Gevers Deynootplein. In de jaren twintig kwam aan dit zomertraject een einde toen lijn 14 hier ging rijden. Inmiddels rijdt - vanaf 2004 - op dit traject lijn 3. De lijn maakt deel uit van het lightrail traject

 

In januari 2005 meldt de heer Feenstra ons:

Bij de voormalige brug tussen de Elandstraat en de Marnixstraat was een unieke inrichting gebouwd voor het lossen van vuil uit de railreinigingers van de HTM. Deze railreinigers heetten 'stofzuigertrams'. Aan de kant van deze brug, in de richting van de Veenkade, was een open constructie gemaakt, in de lengterichting van het water. Er lagen rails op met aan het eind omhoogstaande stukken om afrijden te voorkomen. Een 'stofzuigertram' reed - komende over de Waldeck Pyrmontkade vanaf de Laan van Meerdervoort - met een dubbele bocht deze constructie op. In een daaronder liggende schuit stortte de tram het vuil dat de tram had opgezogen tussen de rails. Voor kinderen was dit altijd een hele bezienswaardigheid.

Deze 'stofzuigertrams' maakten bij het schoonmaken van de rails altijd een gierend geluid, zodat ze al van verre te horen waren

Met dank voor de reactie.