Bericht 021
 
 

tekst van bord::
Omdat de dichter Isaac Da Costa een jood was, heette deze straat van 1943 tot 1945 Jan Pieter Heijestraat, naar een negentiende-eeuwse schrijver.

locatie:

hoek Da Costastraat / Elandstraat

 

Antisemitisme
Een van de kenmerken van het Duitse Rijk onder Hitler, nadat deze in 1933 aan de macht was gekomen, was het ver doorgevoerde antisemitisme. Op alle mogelijke manieren werden de Joden hun rechten, hun bezittingen, hun vrijheid en uiteindelijk ook hun leven ontnomen. Nadat in mei 1940, tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Duitsers Nederland hadden bezet, werden ook hier geleidelijk steeds meer anti-joodse maatregelen ingevoerd.

 

 

 

 

 

 

 

De Costastraat
Dit ging zover dat in 1943 de naam Da Costastraat verboden werd. De straat was namelijk vernoemd was naar de in zijn tijd bekende dichter Isaac de Costa (1798 - 1860), van Portugees-joodse.afkomst en in 1822 tot christen gedoopt.
De nieuwe straatnaam werd Jan Pieter Heijestraat naar de Amsterdamse schrijver en arts die leefde van 1809 tot 1876. Het gebruik van zijn naam betekende niet dat hij er ideeÎn op nahield die de Duitse bezetter aanspraken. Heije werd gewoon gebruikt omdat hij bekend was, onder andere als schrijver van kinder- en volksliedjes. Enkele van zijn liedjes zijn trouwens nog steeds bekend: Heb je wel gehoord van de zilveren vloot? en Zie de maan schijnt door de bomen.
Na afloop van de oorlog werd de oude naam weer in ere hersteld.