Bericht 010
 
 

tekst van bord:
Tampat Senang werd in 1922 geopend en is het oudste Indische Restaurant van Den Haag.

een bericht van:

de heer A.E.W. de Jong


locatie:

Laan van Meerdervoort 6

bordje hangt binnen

 

A.E.W. de Jong
Adrianus Egbert Willem de Jong (1882 - 1966) was een veelzijdig man. Van beroep was hij officier in het Nederlandse leger, bekendheid verwierf hij als Olympisch sporter, als liefhebberij legde hij een grote verzameling Indische voorwerpen aan. Nadat hij het leger verlaten had, vestigde hij zich in Den Haag waar zijn Indische collectie uiteindelijk haar definitieve plaats kreeg in het restaurant Tampat Senang.

Schermen
De Jong was in zijn dagen een groot schermkampioen. Op verschillende Olympische Spelen won hij 5 keer een bronzen medaille: 2 medailles in Stockholm in 1912 (met sabel voor teams en met degen voor teams), 2 medailles in Antwerpen in 1920 (met sabel individueel en met sabel voor teams) en 1 medaille in Parijs in 1924 (met sabel voor teams). Zijn schermequipe bestond uit legerofficieren.

Indische collectie
De Jong was in Nederlands Indi╬ geboren, waar zijn vader officier van gezondheid (legerarts) was in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Vanuit deze achtergrond stamde de liefde van De Jong voor de Indische kunst en kunstnijverheid; hij legde een grote verzameling Indische voorwerpen aan. Nadat hij besloten had het leger te verlaten en zich in Den Haag te vestigen, vond hij aan de Haagse Laan van Meerdervoort een opslagplaats voor zijn omvangrijke en nog steeds groeiende collectie.

Tampat Senang
In 1919 richtte de heer J.J. van Geemert NV Indisch Restaurant op, hetgeen resulteerde in de opening op 1 januari 1922 van Tampat Senang, toen nog een eenvoudig Indisch eethuis aan de Laan van Meerdervoort. In de jaren dertig, na zijn pensionering uit het leger, nam De Jong dit eethuis over en richtte het in met zijn unieke verzameling. Hierdoor kreeg het restaurant zijn huidige museale uitstraling. Vanaf dat moment kwam de naam Tampat Senang pas goed tot zijn recht. De betekenis in het Nederlands is namelijk:'Plaats waar men zich behaaglijk voelt'.

Een terechte naam blijkbaar, want nog altijd bestaat dit oudste Indische Restaurant van Den Haag.