Bericht 005
 

tekst op bord:
De buurt- en familiebioscoop ‘Olympia’ was vanaf 1910 tot 1978 hier gevestigd; het echtpaar Karpes vertoonde de films vanaf 1931; laatste film: ‘de Eend en de Cadillac’. Na een brand in februari 1980 werd het pand gesloopt.

een bericht van:

Buurtbewoners uit de wijk

locatie:

Prins Hendrikplein 2

 

Opening Bioscoop Olympia
In het voormalig woonhuis van een generaal aan het Prins Hendrikplein 3 openden in 1910 de gebroeders De Haan de bioscoop Olympia. Het was een echte buurtbioscoop en bood plaats aan 570 bezoekers. Door de jaren heen zou Olympia enkele keren van eigenaar verwisselen. Na de broers werd het ge╬xploiteerd door R. Uges sr., die in andere steden meer bioscopen bezat, daarna door de Bioscoop Trust om tenslotte eigendom te worden van het echtpaar Karpes. Dit echtpaar zou de bioscoop runnen van 1931 tot de sluiting in 1978.

Karpes
Mijnheer en mevrouw Karpes woonden boven de bioscoop die werkelijk hun lust en hun leven was. Er was weinig personeel, zodat zij de uiteenlopende taken binnen het theater zelf verrichtten en dag en nacht met het bedrijf bezig waren. Het verhaal ging zelfs dat in de slaapkamer van Karpes een gat zat waardoor hij vanuit zijn bed het bioscoopscherm kon zien. Het intieme karakter dat door deze bedrijfsvoering ontstond, versterkte de sfeer van het familietheater.
Na de oorlog, in de herfst van 1946, was er een grondige verbouwing nodig. Na 6 weken dicht geweest te zijn werd de bioscoop op 31 oktober 1946 heropend met een geheel opknapt interieur.

Navertoningstheater
In Olympia werden nooit de allernieuwste films vertoond, maar de navertoningen van de eerdere premi╦res in de grote theaters. De bioscoop bood een kwalitatief goed en uitgebreid programma en voor de Tweede Wereldoorlog waren er soms wel twee films in een voorstelling. In het voorprogramma zaten ook journaals die eerder op de avond in het nabijgelegen Metropole vertoond waren. Met de fiets werden die dan even snel opgehaald. Na 1945 werd er nog maar ╚╚n hoofdfilm per voorstelling vertoond, maar de kwaliteit bleef hoog.

 

Programma
Olympia had veel vaste klanten, zeker in het weekend. Om die bezoekers steeds iets nieuws voor te schotelen, werden films zelden geprolongeerd. Velen kwamen zelfs zonder dat ze van tevoren wisten wat er speelde, blijkbaar beviel het soort films dat er gedraaid werd. Karpes had een voorkeur voor kwalitatief goede lachfilms, grote spektakelfilms en familiefilms voor Alle Leeftijden. Sex-films en Chinese knokfilms werden stelselmatig geweerd. Mede door deze programmering had de bioscoop het karakter van een familietheater en buurtbioscoop. De meeste klanten woonden dan ook in de directe omgeving

Concurrentie
Ondanks de vaste klanten en de sfeer van het theater, moest het steeds hard opboksen tegen de grote premi╦rebioscopen. Toen het vlakbij gelegen Metropole in 1976 de grote zaal opdeelde in 5 kleinere bioscoopzalen, was de concurrentiestrijd verloren. In juli 1978 vond de laatste voorstelling plaats: 'De Eend en de Cadillac' van Louis de Fun╦s. Op deze avond bleken de kaartjes voor de eerste rang op te zijn, en op het laatste moment nog bijbestellen was zinloos. Zo kon iedereen naar binnen voor de prijs van een kaartje voor de tweede rang. Op 6 juli werd Olympia definitief gesloten.
De oude bioscoop bleef een tijd leeg staan, maar in februari 1980 moest het pand gesloopt worden, nadat er een felle brand had gewoed.

Zie ook bericht 304