Bericht 003
 
 

 

tekst op bord:
De in 1904 opgerichte 'Vereeniging Museum ten bate van het Onderwijs' was tot 1985 in deze straat gevestigd onder de naam 'Museum voor het Onderwijs'.

een bericht van:

ome Jan Dreijer

locatie:

Hemsterhuisstraat


Jan Lighart

De schoolmeester en opvoedkundige Jan Ligthart (1859 - 1916) ontwikkelde de methode om kinderen te onderwijzen via aanschouwelijk onderwijs. In het kort komt dit erop neer dat de kinderen niet de hele dag in schoolbanken zaten, maar aan de slag gingen met allerlei voorwerpen uit het dagelijks leven.
Dit leidde in 1904 tot het plan een museum te ontwikkelen waar kinderen bijvoorbeeld konden zien hoe het menselijk lichaam in elkaar zat, of hoe muziekinstrumenten uit andere landen eruit zagen en bespeeld werden.

 

 

 

 

De sloop van het oude museum voor het onderwijs in 1991

foto: Haags Gemeentearchief

 

 

Vereniging Museum ten bate van het Onderwijs

Het idee sloeg aan en de vereniging Museum ten bate van het Onderwijs werd opgericht. De eerste collectie van deze vereniging kreeg in 1909 een plaats in een voormalig hotel aan de Wijnhaven. De grondslag van deze collectie was gelegd door de heer H. van Capelle die bestuurslid van de vereniging was en de eerste directeur van het museum werd.
Zeer succesvol waren de educatieve films die werden vertoond in de schoolbioscoop, die wegens ruimtegebrek al snel naar de Hoefkade moest verhuizen.

Museon

In 1918 en 1920 kwamen het museum en de schoolbioscoop in handen van de gemeente. In 1919 verhuisde het Museum voor het Onderwijs naar de Hemsterhuisstraat, en in 1920 werd de schoolbioscoop een zelfstandige gemeentelijke dienst. In 1937 werd de schoolbioscoop opgeheven, maar het Museum bestaat tot de dag van vandaag nog steeds. In 1985 werd echter de oude locatie aan de Hemsterhuisstraat verruild voor een gloednieuw pand aan de Stadhouderslaan. Daar werd het in 1986 geopend door Nederlands eerste astronaut Wubbo Ockels en burgemeester mr. dr. A.J.E. Havermans. Bij deze gelegenheid veranderde de oude naam in Museon, een samentrekking van de woorden Museum en Onderwijs.

Zie ook Bericht 004

Links
www.museon.nl