Bericht 307
 
 

 

tekst op bord:

In de panden 32, 34 en 38 was van april 1934 tot maart 1938 gevestigd het pension 'Walda' van Rika van der Lans en Waldemar Nods. Zij hielpen onderduikers en stierven in de oorlog. Lees 'Sonny Boy'.

een bericht van:

Annejet van der Zijl (schrijfster)

locatie:

Gevers Deynootweg 32, 34 en 38

 

.

 

Tekst op de achterkant van het boek 'Sonny Boy' van Annejet van der Zijl.


In de herfst van 1928 zien Waldemar Nods en Rika van der Lans elkaar voor de eerste maal. Het is een omtmoeting tussen twee werelden; hij is zwart, zij blank; hij nog geen twintig, zij al bijna veertig; hij is een student uit het exotische Suriname, zij is oer-Hollands, getrouwd en moeder van vier kinderen. Als blijkt dat dat zij zwanger is van haar zwarte kostganger is het schandaal niet te overzien. De prijs is hoog: Rika verliest haar kinderen, Waldemar zijn geliefde vaderland.

Toch weten ze midden in crisistijd een voorspoedig bestaan op te bouwen met elkaar (zij openen een pension met de naam 'Walda' ) en hun zoon Waldy, hun eigen 'Sonny Boy'.

Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit.Terwijl zijn grootmoeder zich ooit ontwortelde aan haar joodse slavenhouder, wagen Waldemar en Rika nu hun leven om joden te redden - met alle consequnties van dien.

Schrijfster Annejet schreef een boek over deze geschiedenissen. Het boek is getiteld 'Sonny Boy' en beleefde vele herdrukken.

Op 16 september 2007 vond een literair boottocht plaats door de grachten van Den Haag.  Annejet van der Zijl was aanwezig evenals een zoon van Sonny Boy, zijn vrouw en twee dochters. Bij deze gelegenheid ontvingen de twee kleinkinderen van Sonny Boy uit de handen van de voorzitter van de Stichting Berichten uit de Vorige Eeuw de bordjes 307 en 308 over de beide pensions van Rika van der Lans en Walermar Nods.

Hieronder enkele foto's van die gebeurtenis.

 

 

 

 

 

 

 

   Het reisgezelschap op de boot                               Will van Sebille interviewt Annejet van der Zijl

 

 

 

 

 

 

 

   De kleindochters van Sonny Boy                              De nog niet 'onthulde' bordjes over pension

                                                                                'Walda'.

 

       ZIE OOK BERICHT 308.