//-->
 Bericht 235
 
 

 

tekst op bord:
Hoek Herman Costerstraat - Langnekstraat zat de supermarkt van Henk van der Straaten, de oprichter van de Konmar. Van der Straaten Supermarkt werd later een filiaal van de Konmar.

een bericht van:

Lita d'Arnault

locatie:

Hoek Herman Costerstraat - Langnekstraat

Het bordje hangt nog niet.

 Supermarkt van der Straaten

Op de hoek van de Herman Costerstraat en de Langnekstraat was de supermarkt van Henk van der Straaten gevestigd. Deze supermarkt zou later verder gaan als een filiaal van de Konmar. Henk van der Straaten was oorspronkelijk marktkoopman aan de 'Haagse mart' (zie bericht 216) waar hij als eerste een zelfbedieningskraam opende. In 1966 ontmoette hij Jacques Koster die in de jaren vijftig eigenaar was van een comestibleszaak aan de Haagse Archimedeszaak en sinds 1961 een winkel in Mariahoeve bezat. Twee jaar na hun kennismaking, in 1968, openden zij tezamen de eerste vestiging van Konmar in de Waldorpstraat.

 

 

 

 

 

 

 

Konmar
De naam Konmar is een afkorting van 'KonsumentenMarkt'. De opzet was een discountzaak waar levensmiddelen met hoge kortingen verkocht werden. Doordat de artikelen rechtstreeks van de fabriek betrokken werden, konden deze kortingen gerealiseerd worden. Bovendien was deze zaak aanmerkelijk groter dan andere supermarkten en waren er tevens een drogisterij, slagerij, vers-broodafdeling en slijterij in gevestigd. Deze formule was onmiddellijk een succes en het ene na het andere filiaal werd geopend. In 1977 verkochten de twee oprichters hun onderneming aan 'Vendex International' waar Henk van der Straaten nog tot 1990 als directeur van Konmar in dienst bleef.

 

 

 

 

 

 

 

Laurus
Na de overname door 'Vendex International' groeide het aantal winkels sterk. Ook buiten Den Haag werden er nu Konmars geopend, in: Delft, Voorburg, Rotterdam, Zoetermeer, Katwijk, Maassluis en Zwijndrecht. Konmar werd vervolgens ge´ntegreerd in de 'Vendex Food Groep' die in 1998 met 'De Boer Unigro' verder ging als de nieuwe onderneming 'Laurus N.V.'.