//-->
 Bericht 232
 
 

 

tekst op bord:

Op 1 mei 1996 werd hier het eerste 'Haagse Hopje' in Den Haag geopend, waar kinderen speelgerei kunnen lenen.

een bericht van:

Stichting Haagse Hopjes Transvaal

locatie:

Haagse Hop op KaapsepleinHet begin

In Rotterdam loopt sinds 1993 het speluitleenproject 'Duimdrop' waar kinderen speelgerei kunnen lenen. In januari 1995 is een aantal bewoners uit het Transvaalkwartier daar eens een kijkje gaan nemen. Zij werden zo enthousiast dat ze besloten een dergelijk project ook in Transvaal op te starten. Een naam was snel gevonden: 'Haagse Hopjes', en begin 1996 werd voor de uitvoering de werkgroep 'Haagse Hopjes Transvaal' opgericht.

Start

Op 1 mei 1996 ging het project definitief van start. Op deze dag werd namelijk het vernieuwde Kaapseplein opgeleverd en de gemeente Den Haag plaatste ter gelegenheid hiervan een eerste omgebouwde havencontainer, het eerste 'Haagse Hopje'. In deze container is divers speelgerei opgeslagen dat vervolgens uitgeleend wordt aan kinderen die lid zijn. Dit bleek in een behoefte te voorzien, want binnen drie maanden waren er al zo'n 350 kinderen lid van het 'Haagse Hopje' op het Kaapseplein. De werkgroep 'Haagse Hopjes Transvaal' kreeg een vastere vorm toen ze op 3 november 1997 opging in de Stichting Haagse Hopjes Transvaal.

De spelregels

De stichting 'Haagse Hopjes' exploiteert spelcontainers met daarin een heel assortiment uiteenlopend speelgoed, waaronder bijvoorbeeld fietsjes en rollerskates. Kinderen kunnen dit buiten schooltijd lenen, nadat ze lid zijn geworden. De kinderen krijgen dan gratis een pasje, maar daarvoor moet wel een tegenprestatie geleverd worden. Deze tegenprestatie bestaat uit het uitvoeren van kleine karweitjes, zoals het plein opruimen, en zich goed gedragen. Niet alleen voor de kinderen, maar voor het hele leefklimaat, blijken de spelcontainers een positieve factor te zijn. Op het Kaapseplein was na een half jaar het vandalisme zelfs met 70% afgenomen!

 

 

Van links naar rechts: Frans Klaassen,

Annie Klaassen, Joke van den Boomen, Natasja Kok.

Op de achtergrond: het mobiele

Haagse Hopje, de Hopmobiel

 

 

 

 

Nog meer 'Hopjes'

Na het succes op het Kaapseplein volgden in januari 1997 nog drie 'Haagse Hopjes'. Deze werden geplaatst in het Wijkpark Transvaal, op het Ruth Firstplein en in het Joubertplantsoen. In 2003 is er bovendien een 'Hopmobiel' bijgekomen, een rijdend 'Haags Hopje'. Deze is bestemd voor het Groothandels Marktterrein, dat inmiddels te groot is geworden voor een vaste spelcontainer op een plein. De 'Hopmobiel' rijdt langs verschillende locaties en bereikt zo een grotere groep kinderen. Ook in andere Haagse wijken zijn daarna 'Haagse Hopjes' gekomen, maar deze worden door andere organisaties dan de Stichting Haagse Hopjes Transvaal geŽxploiteerd. In totaal staan er in Den Haag nu tweeŽntwintig containers met uitleenspeelgoed.

 

 

 

 

Medewerkers en knderen voor een Haagse Hop

 

 

 

   Ga eens kijken op www.HaagseHopjes.nl