//-->
 Bericht 228
 
 

 

tekst op bord:

In 1991 werd hier het project Dagopvang Oudere Surinamers (DOS) gestart, de eerste dagopvang voor oudere migranten in Nederland.

en bericht van:

Vereniging 'Voor en Door Ouderen' Transvaal

locatie:

Zorgcentrum Transvaal, NatalstraatDOS

Om te voorkomen dat Surinaamse ouderen in een isolement terecht komen, werd in 1991 in het Zorgcentrum Transvaal in de Natalstraat het project Dagopvang Oudere Surinamers (DOS) gestart. De ouderen kunnen dagelijks in het zorgcentrum terecht voor ontspanning, contacten met andere Surinaamse wijkgenoten, voorlichting en ondersteuning in hun levensbehoeften. Er wordt een op hun behoeften en voorkeuren afgestemd programma aangeboden, want juist ouderen hebben veel behoefte aan hun eigen cultuur.

Eerste in Nederland

De DOS is de eerste vorm van Dagopvang voor oudere migranten in Nederland. Na de start werd het al snel een groot succes en er meldden zich meer deelnemers aan dan dat er plaatsen waren. Het begon als een experiment, maar in 1993 werd het project opgenomen in het kader van het reguliere flankerend ouderenbeleid. Hierna ontstonden soortgelijke initiatieven elders in Den Haag en in het land.