Bericht 222
 
 

 

tekst op bord:

Op deze plaats stond van 1976 tot 1988 een keet waar gevestigd was het maaltijdproject 'Buiten Haag', de eerste maaltijdvoorziening in Den Haag.

een bericht van:

Vereniging Voor en door Ouderen Transvaal

locatie:

Wijkpark Transvaal

(hier liep een stuk van de Scheepersstraat)Fronemancomplex

Het voormalige Fronemancomplex (gebouwd in 1903, gesloopt in 2001) bestond uit een aantal kleine woningen die rond een gemeenschappelijke binnentuin lagen. Ondanks deze woonvorm heeft er in 1976 een vrouw een half jaar dood in huis gelegen. Dit shockeerde en alarmeerde de buurt. Als direct gevolg van deze tragische gebeurtenis werd het maaltijdproject 'Buiten Haag' opgericht, de eerste maaltijdvoorziening van Den Haag.

 

 

De wethouders A.J. van der Hagen en H.F. Happel

bij de opening van het ontmoetingscentrum voor

ouderen 'Buiten Haag', een 'bouwkeet' in het tuinencomplex Fronemanstraat-Schalkburgerplein-Scheepersstraat.

 

 

 

 

 

 

1983, eetclub in de houten keet

 

 

Maaltijdproject

Het maaltijdproject 'Buiten Haag' organiseert en verzorgt gemeenschappelijke maaltijden voor buurtbewoners. Hierdoor ontmoeten meer mensen elkaar en voor sommigen betekent het een doorbreking van het isolement. Het is niet alleen een gezellige ontmoetingsplaats, maar op deze manier hoopt men dramatische gebeurtenissen als in het Fronemancomplex te voorkomen. Voor mensen die niet naar 'Buiten Haag' toe kunnen komen, worden maaltijden thuis bezorgd. Het project wordt gedreven door vrijwilligers.

Buiten Haag

De eerste locatie van het maaltijdproject 'Buiten Haag' was in het Fronemancomplex, in een woning naast de woning van de overleden bewoonster. Een structurelere plaats kreeg 'Buiten Haag' toen bouwmaatschappij Wilma in 1976 een keet aan het project schonk. De keet kreeg een plaats in het Fronemancomplex en werd door de toenmalige wethouder Happel geopend. Eind jaren tachtig werd het Fronemancomplex gerenoveerd. Na de oplevering van de renovatie in 1988 verhuisde de keet naar de Scheepersstraat 1. Door de activiteiten rond de aanleg van het wijkpark is 'Buiten Haag' inmiddels verhuisd naar de Steijnlaan.

 

Zie ook
Bericht 206 .