Bericht 220
 
 

 

tekst op bord:

De zanger Jacques Herb groeide in deze straat op; in 1970 brak hij landelijk door na het winnen van de Posthoorn Talentenjacht in Scheveningen.

een bericht van:

Tiny Dijkhuizen

locatie:

Reitzstraat 264, Den HaagAls baby naar Transvaal

Op 28 mei 1946 werd Jacques Herb in Rotterdam geboren als jongste van dertien kinderen. Hij was nog een baby toen het gezin naar de Reitzstraat 264 in het Haagse Transvaalkwartier verhuisde. Daar ontwikkelde hij zijn muzikale talenten en begon met zingen en gitaar spelen. Op straat zong en speelde hij enthousiast voor de buurtbewoners, maar ondertussen probeerde hij ook indruk op de meisjes te maken. Hij vertelt hier zelf over: "Als puber liep ik bij de meisjes mede door mijn vele jeugdpuistjes vaak een blauwtje, dit veranderde op slag toen ik met mijn gitaar de zwoele nummers van o.a. Elvis Presley ging zingen."

Jeugd

Op zijn vijftiende monsterde Jacques Herb aan op de 'wilde vaart' en ook in de zeehavens die hij aandeed zong hij, onderwijl zichzelf begeleidend op de gitaar. Later, terug in Den Haag, ging hij zingend met gitaar, en cowboyhoed voor het kleingeld, de caf╚s af. Tezamen met zijn vrienden en vriendinnen vermaakte hij het publiek op de boulevard van Scheveningen met zijn liedjes. Met regelmaat trad hij op in 'Wuck's Taverne' op de hoek van de Boekhorststraat en de Prinsegracht. Door deze optredens deed hij veel ervaring op, en hij zegt "in deze zaken heb ik goed aangeleerd wat het publiek graag wil horen."

Talentenjachten

Ondertussen volgde hij zanglessen bij Nora Dinckhuysen op de Beeklaan, die graag had gezien dat hij in het klassieke genre zou doorgaan. Maar dat was niet de keus van Jacques Herb en hij begon deel te nemen aan talentenjachten, zoals in de toenmalige discotheek de 'Marathon' en de Noordzeekust Talentenjacht in Scheveningen. In 1969 begonnen de voorrondes voor de Posthoorn Talentenjacht met zeker 400 kandidaten. Jacques Herb drong door tot de grote finale in het Kurhaus en won deze overtuigend met zelf geschreven, Engelstalig, repertoire.

 

 

 

 

 

Jacques Herb 15 jaar oud op de tanker S.S. Kara
(foto: eigen collectie Jacques Herb)

 

 

 

 

 

 

 

 

Doorbraak

Deze finale werd op televisie uitgezonden waarop hij ontdekt werd door Pierre Kartner. Die wilde zijnwinnende lied 'De Toreador' graag uitbrengen, maar dat moest dan wel in het Nederlands vertaald worden. Dit gebeurde en 'De Toreador' haalde de tipparades van de toenmalige zeezenderpiraten. Maar de grote doorbraak van Jacques Herb volgde in 1971 toen zijn lied 'Manuela' achter elkaar goud en platina werd door de verkoop van meer dan 250.000 singles.

Verdere carri╦re

Hierna volgden nog de hits 'Een man mag niet huilen' en 'Werkeloos'. In Polen won Jacques Herb op het songfestival van Sopot de "Grand Prix Du Disque". Hij verhuisde naar Belgi╬, nam opnieuw zanglessen en breidde zijn repertoire uit met opera-, musical- en operettenummers. In Nederland speelde hij in de film 'De tranen van Maria Marchita', die in 1991 een Gouden Kalf won. Nog steeds is Jacques Herb druk met het opnemen van CD's en optredens door het hele land. Regelmatig treedt hij belangeloos op voor het goede doel. Als waardering voor en erkenning van zijn werkzaamheden werd hij op 27 april 2002 koninklijk onderscheiden en benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Tegenwoordig woont Jacques Herb in Duitsland.