//-->
 Bericht 217
 
 

 

tekst op bord:

Op dit plein werd in 1938 de ijskraam Tieleman geopend, na de Tweede Wereldoorlog verkocht Tieleman als eerste in Den Haag patat.

een bericht van:

Jan Wijntjes

locatie:

Hobbemaplein

(bordje hangt aan paal naast de bibliotheek)Vader Tieleman

In de jaren dertig van de twintigste eeuw begon de heer Tieleman aan de Prinsegracht met de verkoop van ijs dat hij verkocht vanuit een soort motorcarrier. Toen de markt in 1938 van de Prinsegracht naar de Herman Costerstraat verhuisde, opende hij op het Hobbemaplein een kraam waar dubbeldik schepijs verkocht werd.

 

 

 

 

Hobbemaplein, circa 1950.

 

 

Patat

Na de Tweede Wereldoorlog begon hij als eerste in Den Haag, en misschien wel als eerste in Nederland, met de verkoop van patates frites. Zo algemeen als deze snack tegenwoordig is, zo onbekend was het toen nog. Daarom deelde hij in het begin gratis patat aan voorbijgangers uit, zodat zijn klanten er kennis mee konden maken. Tieleman maakte alles zelf, het ijs en de patat, maar ook mayonaise en piccalilly. Het is niet verwonderlijk dat de kraam een groot succes was en de mensen in een rij voor zijn kraam stonden.

 

 

 

Paletplein, 1995.

 

 

Zoon Tieleman
Na het Hobbemaplein heeft het bedrijf nog op verschillende locaties gezeten: in de Hobbemastraat, op de hoek van de Vaillantlaan en na de stadsvernieuwing sinds 1994 in de nieuwbouw op het Paletplein. Inmiddels had zoon Adriaan Tieleman, tezamen met zijn neef en zwager Adri, de zaak overgenomen. In de lunchroom aan het Paletplein werd het assortiment uitgebreid en aangepast aan de inmiddels multiculturele clientèle. Later werd deze zaak een Turkse lunchroom, maar de naam Tieleman bleef gehandhaafd.