Bericht 215
 
 

 

tekst op bord:

In 1932 werd de winkeliersvereniging Paul Krugerlaan opgericht die vele acties organiseerde, zoals etalagewedstrijden en in december de beroemde ¥winkelweek¥.

een bericht van:

...

locatie:

Paul Krugerlaan

(het bordje is nog niet opgehangen)Paul Krugerlaan

Begin twintigste eeuw werd begonnen met de aanleg van de wijk Transvaal. Zo tussen 1901 en 1910 werd Transvaal Noord aangelegd, waaronder de Paul Krugerlaan. Al snel verschenen hier de eerste winkels, in het begin voornamelijk met levensmiddelen en andere dagelijkse goederen. Met de groei van de wijk werden er meer winkels gevestigd, met een uiteenlopender assortiment. Gedurende de jaren dertig werd er zelfs nog markt in de straat gehouden.

Winkeliersvereniging

De jaren dertig waren de jaren van de recessie, de internationale economische crisis die enorme werkloosheid en grote armoede tot gevolg had. Natuurlijk had dit ook gevolgen voor de winkeliers op de Paul Krugerlaan, die met moeite hun hoofd boven water konden houden. Om deze moeilijke tijd zo goed mogelijk door te komen, werd in 1932 de 'winkeliersvereniging Paul Krugerlaan' opgericht. Gezamenlijk konden ze de straat aantrekkelijker maken, zodat de klanten zouden blijven komen.

Activiteiten

De winkeliersvereniging pakte het goed aan en organiseerde verschillende activiteiten die bij het publiek aansloegen. Zo waren er etalagewedstrijden, festiviteiten en winkelweekacties. Tijdens de feestdagen waren de etalages en de laan prachtig versierd. Veel winkels hadden bewegende poppen en speelgoed in hun etalages staan, hetgeen vooral bij de jeugd razend populair was

 

 

Winkelweek in december 1930

 

 

 

 

 

 

5 december 1935

 

 

 

 

De heer K. Dijk, lid van de Kamer van Koophandel en voorzitter van de Christelijke middenstandsvereniging, opent de winkelweek van de Paul Krugerlaan in de bovenzaal van 'Sans Souci', Regentesselaan, op 24 november 1939

 

Jaren tachtig

Nadat de naam al eens in 'winkeliersvereniging Transvaal' gewijzigd was, veranderde naam in het midden van de jaren tachtig in 'De Coˆperatieve Vereniging Ondernemers Paul Krugerlaan'. In dezelfde periode werd ook de luifel aangebracht, de door architect Jan Brouwer ontworpen overkapping van de trottoirs. Deze doorzichtige luifel houdt de regen tegen, maar laat het zonlicht toe. Aan het eind van de twintigste eeuw stopten de activiteiten van de winkeliersvereniging. Inmiddels is een nieuwe vereniging opgericht.