Bericht 211
 
 

 

tekst op bord:

Op 27 juni 1973 opende mr. J. Velders, directeur Onderwijs Den Haag, de 'Woelige Stal'; het is de eerste stadsboerderij gelegen in een stedelijk gebied; de naam is bedacht door Linda Gunniker.

een bericht van:

medewerklers van de 'Woelige Stal'

locatie:

de stadsboerderij is onderdeel van het Wijkpark Transvaal
Stukjes geschiedenis Stadsboerderij Woelige Stal ingedeeld in:

klein, groter, groots.

Klein

Op de grond aan de Herman Costerstraat had de Gemeentelijke Dienst School- en Kindertuinen een tuincomplex om met kinderen te tuinieren. Dit complex was omgeven door trambanen en huizen

In de zeventiger jaren is begonnen met de bouw van een stadsboerderij Op 27 juni 1973 is deze boerderij geopend. Er was binnen de stadsboerderij nog een klein stukje om te tuinieren. Dit is na enige tijd gestopt. De boerderij was de eerste stadsboerderij van de huidige boerderijen die echt in het stedelijk gebied lagen.

De boerderij was zo gebouwd dat er achter de stal een grote "deel" zat waar activiteiten kunnen plaatsvinden. Deze deel is na enige jaren ook in gebruik genomen als leslokaal voor lessen aan het basisonderwijs.  Vele duizenden kinderen hebben hier les gehad. Op dit moment worden er nog steeds lessen gegeven.

Groter

Het terrein hield direct achter de boerderij op. Daar stond een locomotiefloods van de NS. Toen deze niet meer in gebruik was, is hij gesloopt en is het stuk grond toegevoegd aan de stadsboerderij. Bij de verplaatsing van tramlijn 6 van de Herman Costerstraat naar de Heemstraat, is er ook aan de voorkant een stukje bij het terrein gekomen.

Groots

Nu is de Stadsboerderij opgenomen in het wijkpark en dat wordt een groots park! In de plattegrond is nummer 1 het gebouw van de stadsboerderij; nummer 2 is de dierenweide (deze is vernieuwd en vergroot) en nummer 3 is de speelweide voor de 0-6-jarigen.

Heropening , woensdag 12 mei 2004

De Vernieuwde Stadsboerderij is op 12 mei 2004 officieel en feestelijk heropend. Wethouder Ries Smits onthulde bij die gelegenheid het bordje van "Berichten uit de Vorige Eeuw' door een plakje van het bordje af te halen. Hij wees in zijn toespraak op het belang van de mogelijkheid voor kindeen om met dieren om te gaan.

 

 

 

 

Het bordje op de Woelige Stal, maar nog niet onthuld.

 

 

 

 

 

 

Wethouder Ries Smits heeft het

 bordje zojuist onthuld .