//-->
 Bericht 205
 
 

 

tekst op bord:

Vanaf 1934 was hier gevestigd de ULO 'Jan Campertschool'; in de jaren zestig verhuisde hiernaar toe de 'Prof. Ph. Kohnstammschool', een kweekschool voor meisjes.

een bericht van:

de heer Piet van Dorp

locatie:

Langnekstraat tegenover 75-175

 


Verzuiling

In de wijk Transvaal waren gedurende de twintigste eeuw veel scholen gevestigd. In de toen bestaande verzuiling, de maatschappelijke verdeling in levens- en wereldbeschouwelijk groepen, had iedere zuil zijn eigen organisaties, verenigingen, partijen, kranten en dus ook scholen. Zo waren er bijvoorbeeld rooms-katholieke en hervormde scholen. Niet aan een specifieke groep verbonden waren de openbare scholen die door de gemeente gesticht waren.

 

 

 

 

Bloemfonteinstraat nr. 194, hoek Langnekstraat,

 

 

Jan Campertschool

En van die openbare scholen had als adres vanaf 1922 de Langnekstraat en vanaf 1934 de Bloemfonteinstraat. Er werd uitgebreid lager onderwijs (ULO) gegeven en vanaf 1945 werd het ook een MULO, Meer Uitgebreid Lager Onderwijs. De MULO is vergelijkbaar met de oude MAVO en het huidige VMBO. In 1948 werd de school vernoemd naar de letterkundige Jan Campert die in 1943 in concentratiekamp Neuengamme stierf nadat hij door de bezetter gearresteerd was vanwege hulp aan Joden. De 'Jan Campertschool' bleef tot de verhuizing naar de Vermeerstraat in 1965 op deze locatie gevestigd.

 

 

 

 

Bloemfonteinstraat nr. 194, hoek Wolmaransstraat

 

 

Prof. Ph. Kohnstammschool
Na het vrijkomen van het gebouw werd er de Gemeentelijke Opleidingsschool voor Kleuterleidsters gevestigd, de 'Prof. Ph. Kohnstammschool' die voorheen in de Viljoenstraat gevestigd was geweest. Na afbraak van het schoolgebouw zijn er woningen voor teruggekomen.