Bericht 505
 
 

 

tekst van bord:
In de jaren vijftig werd hier door kinderen veel buiten gespeeld; een van de spellen was 'runnen', een soort honkbal; putdeksels waren de honken; door dat spel sneuvelde in 1949 de ruit van Van Zeggelenlaan 357.

een bericht van:

De heer C.W. van den Burg

locatie:

Van Zeggelenlaan (in de buurt van 357)

 


Jeugdspelletjes

In de jaren veertig en begin vijftig speelden kinderen het spel 'runnen' op de straat. Dat was een soort honkbal. Straatgenoten, jongens en meisjes sloegen de bal en renden langs de honken. Dat waren de putdeksels. Op mooie zomeravonden waren zij elke avond bezig. Een keer sloeg een van de jongens, Rinus Borkent,de bal. Hij gooide de knuppel weg en begon te rennen. Maar de knuppel ging keihard door het grote raam van de van Zeggelenlaan nummer 357. De kinderen waren gelijk uitgespeeld!. Met zín allen stonden ze terneer geslagen naar de scherven te staren. Eenieder vroeg zijn ouders een kleine bijdrage en zo werd de schade door allen gedragen

Tollen met een zweepje of met de priktol

Met de priktol kon je fijn 'beuken'. De eerste gooide de draaiende tol neer en de ander moest dan met zijn tol de ander zien te raken. Het mooie daarvan was als je de andere tol doormidden kon beuken. De meisjes zag je vaak midden op de straat zitten met een flesje water. Daar deden ze dan gevonden stukjes gekleurd glas in. Dat was een heel mooi gezicht.

 

 

 

 

 

 

Van Zeggelenlaan, pand 357 in 2005

 

 

 

 

 

 

De heer van en Burg bij het zojuist

opgehangen bordje 505,

foto: heer H. Peers, 12 december 2005