Bericht 503
 
 

 

tekst op bord:
Het HTO-gebouw werd gebouwd in 1925; HTO staat voor Haags Tehuis voor Ongehuwden; hier waren voorzieningen zoals een badhuis en een restaurant gevestigd; thans is het verbouwd en wonen er vooral studenten.

een bericht van:
De heer H.Wiegel

locatie:

Rijswijkseweg 340 (hoek Asstraat)Wonen in het HTO

Het pand aan de Rijswijkseweg 340 en de Assstraat heet het HTO-gebouw. HTO staat voor Haags Tehuis voor Ongehuwden en dateert uit 1925. Hier woonden mannen die gebruik konden maken van de voorzieningen in het pand.

Het HTO als buurtfunctie

Naast een functie voor de mannen die in het pand woonden, had het pand ook een functie voor de wijk. De meeste mensen hadden in de jaren 50 en 60 geen douche in huis. Dus werd ging je naar het HTO om voor een dubbeltje te douchen onder toezicht van de badmeester.

groter en/of bestellen

 

 

 

 

 

 

foto: Haags Gemeente Archief,

 

 

Oudste bewoner

De heer Wiegel, kwam na een verblijf in Indi╬, in 1970 in het HTO pand terecht en een weet zich nog goed de kleine 1-persoons kamertjes te herinneren. Er was een gezamenlijke douche en eten deed je ook met elkaar in het restaurant. Daar werkten ook alleen mannen. Rond 1900 (????) werd het HTO verbouwd.

Tussen studenten

Eind 2005 wonen er in het HTO-pand nog 3 oud bewoners,onder wie de heer Wiegel. De andere kamers, nu wel voorzien van eigen douche en keuken, zijn bewoond door studenten.

 

 

 

 

Hoofdingang HTO-gebouw aan de Laakkade,

foto 2005

 

 

 

 

 

 

Zijkant van HTO-gebouw, Rijswijkseweg,

foto 2005