Bericht 501
 
 

 

tekst van bord:

Deze onderdoorgang van de Calandstraat naar de Vaillantlaan werd gebouwd rond 1924; hij heet in de volksmond ook wel 'de Put', omdat hij vroeger regelmatig na een regenbui onder water stond.

een bericht van:

Mevr. Verkleij

locatie:

Spoortunnel tussen Schilderswijk en Laak (aan de kant van de Calandstraat)Bouw van de put

De onderdoorgang Vaillantlaan 'De Put' is gebouwd in ongeveer 1924. Den Haag groeide in die tijd sterk aan de zijde van Laak, en daaruit kwam de behoefte om een goede verbinding te maken tussen bestaande en nieuwe stadsdelen.

De spoordijk van de treinverbinding richting Delft en de stoomtram naar Scheveningen werd opgehoogd en er werd een onderdoorgang gemaakt. Daarvoor moesten de Parallelweg en de Vaillantlaan uitgediept worden.

 

 

 

 

Gelijkvloerse kruising waar nu het viaduct ligt, gezien vanaf de zijde Laak (foto ca. 1920; bron

Haags Gemeentearchief)

 

 

 

Het viaduct in aanbouw, gefotografeerd vanaf de zijde Laak (foto: ca. 1924, bron: Haagse Gemeentearchief, foto: Hans Nieuwenhuis sr.)

 

De Put

De onderdoorgang dankt zijn bijnaam 'De Put" aan de grote plassen die ontstonden tijdens een kleine regenbui. Ook omdat de doorgang lager ligt.

2005

Momenteel is de gemeente Den Haag plannen aan het uitwerken om het 80 jaar oudeviaduct, de onderdoorgang en de aangrenzende kruisingen Vaillantlaan/Parallelweg en de Calandstraat/Waldorpstraat overzichtelijker te maken. De toekomstige hoeveelheden verkeer kunnen dan beter doorstromen. Ook de veiligheid van zowel het autoverkeer, als fietsers en voetgangers wordt verbeterd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zie voor actuele informatie www.denhaag.nl.