//-->
 Bericht 146
 
 

 

tekst op bord:

Van 1908 - 1994 was hier gevestigd drogisterij 'De Bruine Beer', opgericht door de heer H.J. Koers. De dagopbrengst bedroeg in de begintijd 3,5 gulden (1,5 euro); de winkel was tot 's avonds laat geopend.

een bericht van:

mevr. H.W. Beekes

locatie

Sumatrastraat 12, Den Haag


De tekst is van mevrouw Beekes; uit haar archief zijn de afbeeldingen.

 

90 jaar drogisterij

Drogisterij 'De Bruine Beer' werd in 1904 opgericht door de heer H.J. Koers. Van 1908 - 1916 was de zaak gevestigd in de Sumatrastraat 16 en vanaf 1916 - 1994 in Sumatrastraat 12. In 1937 deed de heer H.J. Koers de zaak over aan zijn schoonzoon, de heer G. Oostergetel. Deze vertrok in 1965 en de zaak werd overgenomen door de kleinzoon van de oprichter, de heer W. Beekes. Hij vertegenwoordigde dus de derde generatie.

 

 

 

 

 

 

Logo van drogisterij 'De Bruine Beer'

 

90 jaar winkelen

In de beginjaren bestond de verkoop uit artikelen zoals Sunlight zeep, sponsen, zemen, huishoudelijke artikelen, petroleum en verfwaren. De dagopbrengst was in de begintijd ongeveer f 3,50 en de winkel was tot 's avonds laat geopend. De heer Oostergetel maakte de oorlogsjaren mee. In die tijd werden er veel artikelen geruild voor levensmiddelen. Er kwamen ook steeds meer luxeartikelen in de schappen. De heer Beekes heeft zich voornamelijk toegelegd op de verkoop van geneesmiddelen, zowel allopathisch als homeopathisch. Vooral deze laatste categorie had zijn grote interesse. Heeft zich dan ook altijd meer farmaceut dan drogist gevoeld en kon die kennis kwijt in adviezen aan vele (vaste) klanten. Ook reform en biologisch-dynamische artikelen waren een belangrijk onderdeel van het assortiment. De Bruine Beer was een begrip in zowel de Archipel als daarbuiten.

 

 

een deel van

een telefoongids

van Den Haag

1915 / 1916.

Het nummer van drogisterij 'de Bruine Beer' is 4344.

 

 

 

 

 

 

 

 

De drogisterij in 1916.

 

 

Naamgeving

Waar kwam de naam 'De Bruine Beer' vandaan? Heel simpel, de heer Koers nam een slokje uit een flesje vademecum mondwater, toen zijn oog viel op het beeldmerk van een beer met een vijzel op het etiket. Zonder probleem nam hij dit logo over. Drogisterij 'De Bruine Beer' was geboren. Deze naam bleek door de jaren heen zo verweven te zijn met de identiteit van de zaak, waardoor het regelmatig voorkwam dat de heer Beekes aangesproken werd met zowel 'meneer De Beer', 'meneer De Bruin' en ook 'meneer De Bruine Beer'.

 

 

 

 

 

 

 

drogisterij / reform 'de Bruine Beer' in 1990.

 

 

En tenslotte

Drogisterij 'De Bruine Beer' is vanaf de oprichting een buurtzaak oude stijl geweest en is dat altijd gebleven. Bij gebrek aan opvolgers kwam er in 1993 een einde aan deze oude familiezaak. Hij is bijna 90 jaar, een mensenleeftijd, meegegaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

   De heer W.Beekes bij het zo juist

   opgehangen 'Bericht uit de Vorige

   Eeuw';

   foto genomen op 11 februari 2006.