//-->
 Bericht 145
 
 

 

tekst op bord:

Aan het vml Alexanderplein stond een bijzonder herenhuis; tot 1939 was er gevestigd de Louisastichting (tehuis voor arme wezen van vrijmetselaars); daarna tot sloop in 1976 de verkeerspolitie.

een bericht van:

Politie Haaglanden

locatie:

naast bord 141

 

 

Alexanderplein

Aan het vroegere Alexanderplein, een straat die liep vanaf de Javstraat rechtuit naar de huidige Burgemeester Patijnlaan, stond het pand van de Louisastichting. De pand stond ongeveer ter hoogte van de huidge achteringang van het hoofdbureau van politie.

 

 

 

 

 

 

 

Louisastichting in 1910

Haags Gemeentearchief

 

Louisastichting

De stichting ontleende haar naam aan Prinses Louise Augustina Wilhelmina van Pruisen, de echtgenote van Prins Frederik. Deze Prins, een broer van Koning Willem II, was de oprichter van de Louisastichting in 1869. Hij was Grootmeester bij de Loge van Vrijmetselaars. De doelstelling van de stichting was het opvangen van wezen, en halfwezen, van minvermogende Vrijmetselaars. Begonnen in de Nobelstraat, verhuisde de stichting in 1877 naar een nieuw gebouw aan het Alexanderplein. In 1939 werd hier nog het 70-jarige bestaan gevierd.

 

 

 

De eetzaal in de Louisastichting, 1910

Haags Gemeentearchief

 

Verkeerspolitie

In de loop van 1940 kwam hert gebouw in gebruik bij de verkeerspolitie. In 1976 werd het gebouw verlaten, omdat het gesloopt moets worden in verband met de bouw van een nieuw gedeelte van het Hoofdbureau van Politie.

 

 

 

 

 

 

Pand van de Verkeerspolitie

maart 1968, Gemeentearchief.