//-->
 Bericht 140
 
 

 

tekst op bord:

Op het achterterrein stonden tot WO II houten loodsen van de Vereenigde Houthandel; rails liepen over de Koninginnegracht; thans zit hier het Rode Kruis Den Haag.

een bericht van:

Nederlands Rode Kruis, afdeling Den Haag

locatie:

pand Koninginnegracht 92


 

Eerst houthandel, dan huizen.

Op wat nu het achterterrein is van het pand Koninginnegracht 92 was een houthandel gevestigd. Misschien rijst de vraag hoe en houthandel aan zo'n deftige Koninginnegracht terecht gekomen is? Het antwoord is simpel: de houthandel kwam hier als eerste en pas later werden de omringende woningen gebouwd.

 

 

 

 

De koninginegracht gefotografeerd vanaf de overkant vanhet water. De boog is de poort naar de 'Vereenigde Houthandel';

foto: Van der Pool, 1939; GDA

 

Smalspoor

Al is 1871 had J. Vreeburg hier een houthandel. Voor 1914 met als adres 'Kanaal 6". Later wordt de naam van het bedrijf gewijzigd in 'Vereenigde Houthandel'. Het bedrijf had drie grote open houtloodsen met daar tussen in een smalspoorbaantje met lorries voor transport van het hout. Dit smalspoor liep drwars over de straat tot aan de waterkant. Daar werd het hout met schepen aangevoerd over het water van de Koninginnegracht.

WO II en later

In de Tweede Wereldoorlog was er geen hout meer en lag het bedrijf vrijwel stil. In de hongerwinter 1944 - 1945 sloopten de bewoners uit de buurt de loodsen voor brandhout. Na de oorlog kwam het bedrijf niet meer terug. Het werkte toen vanaf het Scheveningseveer. Op het terrein werd een groot bedrijfsgebouw gezet waarin jarenlang een motorenbedrijf was gevestigd. Nu is het hele complex met pand aan de straatkant in gebruik bij de Haagse afdeling van het Rode Kruis.