//-->
 Bericht 130
 
 

 

tekst op bord:

Eind 19e eeuw werd pension Insulinde opgericht; het sloot tijdens WOII; het was een van de vele pensions in de Archipelbuurt waar Indië-gangers met verlof logeerden.

een bericht van:

Winkelman en Van Hessen

locatie:

Bankaplein 2

 


Pension Insulinde

Het huis met serre aan het Bankaplein 2 was één van de vele pensions die de Archipelbuurt rijk was. Dit pension werd hier gestart in de nog vrije nieuwe Archipelbuurt. Eigenaar en stichter was de heer J.P. Stüürke, die zijn pension opende in 1898. Het pension maakte reclame met 'Electrische Zaalverlichting' en had lange tijd als telefoonnummer: 1486. Vanaf 1923 zijn er ook privé badkamers. Hij heeft dit pension gedreven tot medio Tweede Wereldoorlog.

 

 

 

 

 

 

Pension Insulinde. bankaplein 2;

foto: Haags Gemeentearchief

 

Heel veel pensions in de Archipelbuurt

De Archipelbuurt huisvestte vanaf het begin veel mensen die tijdelijk of voorgoed uit Nederlands Oost-Indië naar Nederland kwamen. Men koos Den Haag als residentie vanwege de aanwezigheid hier van het ministerie van koloniën en de nodige kantoren van de cultuurmaatschappijen. Dat hierbij de Archipelbuurt favoriet was kwam omdat deze toen nieuwe buurt op zand was gebouwd aan de "goede kant" van de Laan van Meedervoort en Javstraat. En niet in het veen, zoals aan de "verkeerde kant".

Langzaam verdwenen

De pensions waren het geëigende onderkomen voor de mensen die hier tijdelijk moetsen zijn voor werk of met verlof waren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam er een eind aan het bestaan van deze Indische pensions. Na de Wereldoorlog kwam er nog een tijdelijke opleving van dit soort huisvesting. Er keerden veel mensen terug uit de Oost, vooral na de Soevereiniteitsoverdracht. Deze mensen werden vaak in contractpensions ondergebracht totdat zij uiteindelijk een zelfstandige vorm van huisvesting gevonden hadden. Verschillende mensen bleven in een pension wonen, maar uiteindelik verdween in de loop van de 70-er jaren ook uit deze buurt dit fenomeen.

 

 

 

 

Voormalig pension Insulinde, nu in gebruik

als kantoorpand bij Winkelman en Van

Hessen; foto: Luc Meuwese