Bericht 129
 
 

 

tekst op bord:

Tot halverweg de 80-er jaren stond hier een gebouw dat dienst deed als manege en garage van de politie; in 1991 werd het Schakelpunt geopend (ontwerp van de Spaanse architect Bofill)

een bericht van:

Florence en directie van het Schakelpunt

locatie:

Burgemeester Patijnlan 1900


 

Manege van Alexanderkazerne

Op de hoek burgemeester Patijnlaan / Borneostraat stond oorspronkelijk een manege die hoorde bij de Alexanderkazerne (zie bericht 105).

Gevangen van Nederland, gevangen van Duitsland

Duitse militairen die in de meidagen van 1940 gevangen genomen zijn zijn enige dagen in de manege opgesloten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het gebouw bij de Duitsers in gebruik. Na de oorlog werd de manege niet meer door de militairen gebruikt.

garage politieauto's

De Haagse politie nam de gebouwen in gebruik als garage voor politiewagens.

Nadat het laatste deel van het nieuwe politiebureau - even verderop in de Patijnlaan - gereed kwam, werd het gebouw dor de politie verlaten. Niet veel later volgde de sloop van het complex met ook enige omringende bebouwing.

wooncomplex

Uiteindelijk werd in 1990 - 1991 een wooncomplex voor beschermd wonen gebouwd met op de parterre het zorgcentrum 'Het Schakelpunt'. Er zijn zeer veel discussies geweest over het ontwerp van dat gebouw. Het ontwerp is van de Spaande architect Ricardo Bobil. Het gebouw werd te hoog - zo oordeelden veel bewoners - en het ontwerp was misleidend, want er zitten meer woonlagen in het gebouw dan men op het eerste gezicht van buiten gezien zou denken. Bofil wilde het gebouw een klassiek uiterlijk geven. Uiteindelijk is het toch een door de buurt aanvaard gebouw geworden.