//-->
 Bericht 116
 
 

 

tekst op bord:

Van 1906 tot 1997 was hier gevestigd het instaalatiebureau Feenstra, dat als smederij in 1893 was opgericht.

en bricht van:

de heer T.W. Feenstra

locatie:

Sumatrastraat 248


 

Het verhaal van Wed. Feenstra & Zonen bv.

Smidsbedrijf

In 1893 begon W.G. Feenstra een eigen smidsbedrijf in een huurpand aan de Sumatrastraat nummer 81; dat pand krijgt door de omnummering van de Sumatrastraat in 1909, het nummer 234. De gemeentelijke autoriteiten werkten snel: op 23 februari 1893 werd een hinderwet vergunning aangevraagd en deze werd op 17 maart - na drie weken dus - verleend.

 

 

 

 

 

 

De Sumatrastraat.

 

 

Smederij, winkel en gasleidingen

Eind 1906 werd het pand Sumatrastraat 73 gekocht, het huidige pand 248/250. Na een verbouwing, waarbij o.a. een smederij werd gebouwd in de oorspronkelijke tuin, verhuisde het bedrijf in 1907 naar dit nieuwe adres. vanaf die tijd dateert ook de winkel die in het pand werd ingericht. Het assortement van de winkel bestond uit huishoudelijke artikelen, potten, pannen, verwarmingsartikelen en zaken voor koken en verlichting. De brandstoffen die werden gebruikt waren oorspronkelijk kolen en olie; later werd ook gas gebruikt. Door de verkoop van artikelen voorgasverlichting en gaskooktoestellen kwam er vraag naar de aanleg van gasleidingen.

 

 

 

 

Vanuit het bedrijf werd gas geleverd bij

mensen thuis

 

Zonen aan het werk

Rond de eeuwwisseling van 19e naar 20e eeuw kwamen twee zonen van W.G. Feenstra in het bedrijf werken. Het aanleggen van leidingen werd hoofdzakelijk door de zoons gedaan. Zij waren daardoor langere tijd buiten de werkplaats aan het werk en dit was tot dan toe ongebruikelijk. De oprichter vond dit maar niets, een smid hoorde in zijn smederij te werken en hij zei dan ook telkens tegen zijn zoons: 'Jullie lopen maar!"

 

 

 

 

 

Van links naar rechts: W.G. Feenstra

(oprichter) en zijn zonen G.W. en

J.P.H. (= vader van T.W. Feenstra)

 

Wed. Feenstra en Zonen

Na het overlijden van W.G. Feenstra in 1917 werd het bedrijf door zijn vrouw en de twee in het bedrijf werkende zoons voortgezet. Dit gebeurde onder de naam 'Wed. Feenstra & Zonen'. Het bedrijf ontwikkelde zich naast smidswerk tot een compleet installatiebedrijf. Op het gebied van alle soorten loodgieterswerk, centrale verwarming en elektriciteitswerk.

 

 

 

 

 

Een oude walsmachine

 

T.W. Feenstra en vrouw en medewerkers

In 1958 trad de oudste van de 2 broers uit het bedrijf en na het overlijden van de jongste broer in 1968 zetten zijn drie zoons het bedrijf voort. In de volgende 10 jaar verlieten twee van deze drie zoons het bedrijf en werd het bedrijf voortgezet door de middelste van de drie, T.W. Feenstra. Hij deed dat samen met zijn vrouw en een aantal medewerkers, Verschillende medewerkers vierden hun 40 jarug jubileum aan het bedrijf en een zelfs zijn 50 jarig jubileum.

Einde na 104 jaar

In 1993 werd het honderdjarig bestaan gevierd (zie foto van de etalage). Met ingang van 1997 werd de bedrijfsvoering om medische redenen en bij gebrek aan opvolging - na 104 jaar - stopgezet. Wat bleef is de etalage met oude spullen die nog dagelijks bekijks heeft.

 

 

 

 

De etalage feestelijk aangelicht ter

gelegenheid van het honderdjarig

bestaan in 1993.

 

Tenslotte

Een echt familie verhaal. Wanneer mensen een pan wilde kopen maar de prijs te hoog vonden, vroegen zij wel eens: "Kan er wat vanaf?". Mevrouw Feenstra antwoordde steevast met een stevig "ja!" en nam met een grote zwaai de deksel van de pan.