//-->
 Bericht 114
 
 

 

tekst op bord:

Hier sloeg op 25 januari 1945 een V2-raket in met als gevolg 10 doden, tientallen gewonden en meer dan 40 vernielde huizen; de huidige appartementen zijn uit 1951.

een bericht van:

Vereniging van Eigenaren Riouwstraat 110-112

locatie:

appartementengebouw Riouwstraat, Den Haag


Neergestorte V2-raket, Riouwstraat

Op de plek waar nu de appartementen staan met de huisnummers 110 tot 112 stortte op 25 januari 1945 een Duitse V2-raket neer. Het was ongeveer kwart over acht en het was nog vrijwel helemaal donker. De raket kwam op de huizen terecht met even nummers, schuin tegenover de Borneostraat. De huizen stonden in die periode allemaal tot aan de rooilijn en hadden geen voortruintjes, zoals dat nu het geval is.

 

 

 

 

De door een V2 raket verwoeste woningen;

foto: Ed Koster, februari 1945;

Gemeentearchief.

 

 

 

 

 

 

 

 

Verwoesting door V2-raket

foto: S.C. van Vleuten, 1945;

Haags Gemeentearchief

 

 

Behalve de huizen die direct verwoest werden door het neerkomen van de V2 waren er ook veel huizen in de omgevening zo zwaar beschadigd, dat zij niet meer te herstellen waren. Honderden huizen in de Archipelbuurt liepen op deze manier schade op. Tot aan het eind van de Sumatrastraat bij de Koninginnegracht sneuvelden ruiten door de geweldige luchtdruk.

De V2-raket was - als zovele van dezelfde soort - op Duindicht afgeschoten met bestemming Londen. In de neus van de raket zat ongeveer 1000 kilogram springstof, vandaar de heftigheid van de explosie van de neerstortende raket.

 

 

 

 

start bouw huidige appartementen, 15/5/1950;

op de achtergrond de RK begraafplaats;

foto: W.J. van der Pool;

Gemeentearchief.

 

 

 

 

De nieuwe appartementen gefotografeerd

in juni 1951; de voortuinen moeten nog

aangelegd worden.

foto: W.J. van der Pool;

Haags Gemeentearchief.