//-->
 Bericht 112
 
 

 

tekst op bord:

In 1930 en 1957 kreeg de 19e eeuwse "Vredeskapel" grote opknapbeurten; dit rijksmonument is in gebruik bij de wijkgemeente van de Protestantse gemeente te 's-Gravenhage.

een bericht van:

Beheerstichting Duinzichtkerk - Vredeskapel

locatie:

Malakkastraat 1-3


 

Vredeskapel

De stichter

Jonkheer P.O.H. Gevaerts was heer van Simonshaven, Biert en Sint Maartenrecht, was hofmaarschalk van Koningin Sophie (eerste vrouw van koning Willem III), was kamerheer in buitengewone dienst van Koning Willem III , was lid van de gemeenteraad van 's-Gravenhage en was de schenker van de grond waarop de Vredeskapel is gebouwd. Het bouwen vond plaats tussen 1879 en 1880. In 1880 ontstond de Malakkastraat. De kapel heette toen de Malakkakapel (de naam Vredeskapel dateert uit 1957)

Naai- en breilessen

De jonkheer liet de kapel op eigen kosten bouwen, o.a. voor de vele militairen in de wijk. Dezen konden daar godsdienstlessen en kerkdiensten bijwonen. Ook vonden er andere activiteiten plaats, zoals naai- en breilessen en jeugdwerk. De jonkheer schonk de kapel in 1882 aan de Haagse Hervormde Gemeente.

 

 

 

 

College van Collectanten van de Vredeskapel (heette toen nog Malakkakapel) in 1922;

foto: A. Bijpost, Haags Gemeentearchief

 

Vernieuwingen

In het begin van de twintiger jaren kreeg de kapel achtereenvolgens een echt kerkorgel (in plaast van een harmonium) en elektrische verlichting (in plaats van gasverlichting). In 1930 kreeg het interieur een opknapbeurt en tevens nieuw meubilair.

WO II

In de hongerwinter 1944-1945 werd er door de week dagelijks voedsel verstrekt aan ondervoede kinderen. Dat waren er ongeveer 150 per dag. Door het neerstorten van een V2-raket in de Riouwstraat (zie bericht 114) liep de Vredeskapel behoorlijk veel schade op. Mede hierdoor werd - meer dan tien jaar later - in 1957 een grondige renovatie uitgevoerd, waarbij de kapel vrijwel het huidige interieur kreeg met o.a. nieuw meubilair, nieuwe verlichting, een nieuw orgel en een eikenhouten lambrisering.

Vanaf 1962

Nadat met ingang van 1962 de Willemskerk aan de Nasasulaan buiten gebruik was gesteld, was de Vredeskapel het enige kerkgebouw voor de wijk Archipel / Willemspark voor de Hervormde Gemeente. In de jaren 80 van de vorige eeuw ontstond er samenwerking met de Gereformeerde kerk. Zo werd de Vredeskapel een kerk voor de 'Samen op Weg Gemeente' in de wijk. Sinds de grote landelijke kerkfusie van mei 2004 is het een kerkgebouw voor de Protestante Kerk .

 

 

 

 

 

 

Vredeskapel, gefotografeerd in 1972

foto: A.S.C. Schüller, Gemeentearchief.

 

 

 

 

 

 

Vredeskapel interieur, 1980,

Gemeentearchief.

 

 

Monument

Op 1 september 1986 werd de Vredeskapel een Gemeentelijk Monument. In 1994 veranderde dit en werd de kapel een Rijksmonument.Er worden nog wekelijks wijkkerkdiensten gehouden.