//-->
 Bericht 110
 
 

 

tekst op bord:

De Haagse gemeenteraad vergaderde in dit pand van 1912 tot 1974; daarna in een gebouw aan de dagelijkse Groenmarkt; vanaf 1995 in het huidige stadhuis aan het Spui.

een bericht van:

de gemeenteraad van den Haag

locatie:

Javastraat 26, Den Haag


 

Een miljonair

Tussen 1862 en 1864 bouwde de miljonair J.W. Arnoldts het pand Javastraat 26. Het pand werd gebouwd in de stijl van het eclecticisme. Arnoldts was rijk geworden in Nederlands-Indië. Vanaf 1865 liet hij aan weerzijden van zijn kolossale pand nog drie panden bouwen.

Een weduwe

Van 1891 tot 1897 kwam pand nummer 26 in handen van 's Gravenhaagse Pensionmaatschappij. Deze maatschappij werd gesticht door Geertruida Petronella Vos, de weduwe van Cornelis Krulder. Door tijdgenoten werd zij "Goud-vosje" genoemd. Zij had ook op diverse andere plaatsen in Den Haag en Wassenaar luxe pensions in eigendom en exploitatie.

Een minister

Mr. W.H. de Beaufort kocht het pand in 1897. Hij was minister van Buitenlandse Zaken van 1897 tot 1901.

 

 

 

 

pand 26 als woonhuis van minister de Beaufort

1900, foto: Haags Gemeentearchief.

 

Een graaf.

In 1902 kocht W.R.A.C. graaf van Rechteren Limpurg het pand. Hij liet het verbouwen door architect H.A. Reus uit Dordtrecht. De hal en het trappenhuis kregen een 17e eeuws renaissance-stijl. De belétage had kamers met stijlen van Lodewijk de XIV, XV en XVI.

De grote ingangsdeuren waren vroeger een "porte-cochère". Men kon hier met rijtuig en paarden naar binnenrijden en binnen in- en uitstappen. Het rijtuig reed daarna door naar achteren waar, behalve een tuin, ook een stal en een koetshuis aanwezig waren.

Een gemeente

In 1910 kocht de gemeente Den Haag het pand. Reden: meer ruimte krijgen voor de te krap geworden huisvesting van de gemeente aan de Groenmarkt. De balzaal van de graaf werd - naar een ontwerp van Juriaan Kok - aangepast voor gebruik als raadzaal. Daarnaast werd het pand gebruikt voor het sluiten van huwelijken.

 

 

 

 

opening nieuwe raadzaal 22 april 1912;

foto: M.M. Couvée, Haags Gemeentearchief

 

Twee vrouwen

In 1919 werden hier de eerste vrouwelijke gemeenteraadsleden geïnstalleerd (zie bericht 123).

Een mozaiek

In 1945 is in de hal een mozaiek aangebracht dat vervaardigd is door Anton Molkenboer. De tekst hierbij luidt: "ter nagedachtenis aan de jaren ver van het vaderland van prinses Juliana en hare kinderen 1940 - 1945." Bovenin staan het wapen van prinses Juliana en de namen van haar dochters (toen drie): Beatrix, Irene en Margriet. Verder zijn er voorstellingen van koningin Emma, koningin Wilhelmina, Wilem vann Oranje, Juliana van Stolberg en Jan van Nassau.

 

 

 

Verlichting t.g.v. 700 jarig bestaan van de stad

in 1948

foto: Verhoeff; Haags Gemeentearchief.

 

 

 

 

Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven

trouwen in het pand op 10 januari 1967.

Hier een repetitie met 'stand-ins';

foto: Stokbvis, Haags Gemeentearchief.

 

 

 

 

 

 

In 1978 - 1979 werd het Javastraat 26

gerestaureerd

foto: C. Franken, Haags Gemeentearchief.

 

 

Naar elders

In 1972 kwam de nieuwe raadzaal aan de Groenmarkt gereed. De vergaderingen van de raad zijn toen naar daar verhuisd. De gemeente gebruikte het pand nog wel voor vergaderingen van raadscommisies, bijzondere bijeenkomsten en het sluiten van huwelijken. Thans zijn in het pand gevestigd vergader- conferentie- en ontvangstruimten van firma Maison van den Boer.

 

 

 

 

Twee 'berichten' (110 en 123) op de gevel

van pand 26

foto: Luc Meuwese