//-->
 Bericht 108
 
 

 

tekst op bord:

Ter vernietiging van persoonsgegevens bombarderden op 11 april 1944 de geallieerden 'Kunstzaal Kleykamp' waar toen het bevolkingsregister gevestigd was; er vielen 59 doden.

en bericht van:

NIB Capital Bank NV

locatie:

gebouw NIB Capital Bank NV,

Carnegieplein 4, Den Haag

 

Bombardement Villa Kleykamp / bevolkingsregister

Vordering

Medio 1941 werd de Koninklijke Kunstzaal Kleykamp (zie bericht 107 ) gevorderd door de bezetter. De familie Kleykamp kreeg vier dagen de tijd haar kunst en bezittingen elders onder te brengen.


 

 

 

 

 

Koninklijke Kunstzaal Kleykamp, Scheveningseweg

(foto: H. Berssenbrugge; Haags Gemeentearchief).

 

Centrale Bevolkingsregister

De Duitsers brachten in Huize Kleykamp het Centrale Bevolkingsregister onder. Daar berustten toen ongeveer zes en een half miljoen duplicaat-persoonsbewijzen. Elk vals persoonsbewijs kon aan de hand van deze duplicaat-persoonsbewijzen worden opgespoord, dat was levensgevaarlijk voor verzetsmensen en onderduikers.

Verzoek tot bombardement
Door een tip van het verzet werd in 1943 aan Londen duidelijk gemaakt dat dit gebouw gebombardeerd moest worden. Het verzoek werd ingewilligd.

Het bombardement

Het bombardement vond plaats op 11 april 1944. Omstreeks drie uur 's middags, op een door-de-weekse dag, werd het gebouw door drie Mosquito's gebombardeerd. Er vielen 59 doden. De aanval vond toen plaats, omdat men hoopte dat op dat tijdstip zoveel mogelijk persoonsbewijzen vernietigd zouden kunnen worden.

Slachtoffers

Veel onschuldigen, meest jonge vrouwen, maar ook verzetsmensen kwamen bij het bombardement om. Later bleek dat het grootste deel van de slachtoffers, medewerkers van de Rijksinspectie, "goede" Nederlanders waren. Het doel, het vernietigen van zoveel mogelijk persoonsbewijzen, is maar ten dele gelukt. Er werd wel een gevoelige slag uitgedeeld aan de Duitsers.

 

 

 

De totale vernietiging van Koninklijke Kunstzaal Kleykamp en enkele panden in de directe omgeving op 11 april 1944

(foto Haags Gemeentearchief)

 

Totale vernietiging

Het gebouw van de Koninklijke Kunstzaal Kleykamp ging totaal verloren. Op de plaats waar villa Kleykamp (ook wel bekend onder de naam 'Het Witte Huis') stond staat nu het gebouw van NIB Capital Bank NV met als adres Carnegieplein 4.


Zie ook bericht 107