//-->
 Bericht 106
 
 

 

tekst op bord:

In 1975 werd Couperusduin 1 in gebruik genomen; een bijzonder ontwerp van architect Sjoerd Schamhart; snel volgden de gebouwen 2 en 3.

een bericht van:

VVE van Couperusduin 1

locatie:

Couperusduin, Burgemeester Patijnlaan


 

Eerst afbraak

In de vroege zomer van 1971 werd begonnen met de afbraak van de Alexanderkazerne (zie ook bericht 105). Veel is gedacht over de bebouwing van de vrij gekomen plaats. Overwogen is b.v. nieuwbouw voor het Internationale Hof van Justitie (omdat het Vredespaleis niet meer aan de eisen van die tijd voldeed) en aan nieuwbouw voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (thans in de Willemshof, en dat is de voormalige Willemskerk).

Ontwerp van Schamhart

Gekozen werd voor woningbouw. De Architect Sjoerd Schamhart maakte een ontwerp. Een persbericht van 14 november 1972 meldt dat het Rijk het ontwerp bestempelde met 'experimenteel' met als gevolg dat extra financiŽle ondersteuning mogelijk zou zijn. Het gebouw krijgt de naam Couperusduin en gesproken wordt over de delen 1, 2 en 3.

  

 

 

 

 

Architect Sjoerd Schamhart, april 1975

foto: Haagsche Courant; Gemeentearchief

 

 

Bijzonder

Wie het gebouw ziet, ziet onmiddellijk dat het een bijzonder ontwerp betreft. Nel Kars, voorzitter van de Huurdersvereniging in 2000, schrijft in een boekje over '25 jaar Couperusduin': "Zo ongewoon van bouw, indeling, aanzien. Zo kasteelachtig mooi en parkactig romantisch. ...... Couperusduin is vooral de vreugde van het goede wonen".

"Samen in een groot complex en tÚch privacy hebben. In de grote stad en tÚch bij de bossen en vlakbij zee. En al raast het verkeer voorbij, tÚch rust voelen door de manier waarop het gebouw is uitgedacht."

  

 

 

 

 

Luchtfoto Couperusduin 1, 2 en 3†/ 1985

foto: Haags Gemeentearchief